Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montfalcó Murallat a Les Oluges

Què veure a la Segarra?

En aquest article focalitzem en alguns dels nuclis de la comarca on anar-hi a fer un tomb a peu, amb bici o amb cotxe

La comarca de la Segarra, sota la seva aparença de calma rural i el silenci dels seus camps de blat, amaga sorpreses i punts d’interès a cada cantonada. La  importància històrica del territori, habitat des de temps immemorials, fa que totes les civilitzacions que hi han viscut hi hagin deixat petja, del neolític als nostres dies. 

Restes arqueològiques i patrimoni monumental en un entorn natural 

Un entorn natural privilegiat, sense grans elevacions, però amb un aire net i un ecosistema de gran qualitat conflueix a la Segarra amb un patrimoni històric i monumental únic i variat. Una comarca ideal per agafar la bicicleta i visitar tot el que ens ofereix.  En aquest article focalitzem en alguns dels nuclis de la comarca on anar-hi a fer un tomb a peu, amb bici o amb cotxe. 

Cervera 

Cervera és una ciutat carregada d’història i de coses per veure. Segons la llegenda i la tradició, era un lloc de trobada de les bruixes. Es pot passar encara pel carreró de les bruixes ple d’elements que ens remeten a les festes dels aquelarres i el foc, molt arrelades i pròpies de la capital de la Segarra. Però no tot és esoterisme. El nucli emmurallat dona fe de l’antiga fortificació musulmana que a l’edat mitjana va evolucionar cap al romànic i el gòtic. 

Cal aturar-se davant del campanar octogonal i els vitralls de l’església de Santa Maria, a l’Ajuntament d’estil barroc —dit La Paeria— o al Museu Comarcal de Cervera. També és digne de visitar l’església de Sant Pere Gros, una de les poques mostres de romànic de planta circular de Catalunya. Per finalitzar, també es pot fer un tomb per la històrica Universitat de Cervera des d’on podem resseguir la ruta del Tricentenari, donada la importància de la ciutat en els fets que van seguir la guerra de Successió. 

La històrica Universitat de Cervera
La històrica Universitat de Cervera | Viquipèdia

Montfalcó Murallat 

A les Oluges, sobre un turó imponent s’hi conserva Montfalcó Murallat o del Duc, un clos tancat amb un mur perimetral de pedra ben conservat, amb cases, carrers i arcades al voltant d’una plaça i sotjat per una torre cilíndrica que va ser l’absis de l’església de Sant Pere de Montfalcó. 

Tot el conjunt, del segle XIII i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, conforma la vila emmurallada més ben conservada de Catalunya, amb una sola porta i una quinzena de cases i una antiga cisterna al mig del poble. L’església ha hagut de ser reformada. 

Els castells de la Segarra 

Per tota la comarca de  la Segarra, donada la seva antiga condició de marca fronterera de resistència a la invasió musulmana, podem trobar escampats castells i torres de guaita. El castell de les Sitges, el castell de Florejacs, el castell de les Pallargues o el castell de Ratera ens poden servir per autoconfegir-nos una ruta al passat. Una veritable terra de castells. 

Podem continuar pel castell de les Oluges, el de Malgrat, el de Castellmeià o el de Bellveí. Ens adonarem del cinturó de seguretat que aquesta línia representava per a la defensa de la Catalunya Vella medieval, travessant els camps de blat. Tot aquest entramat forma part dels Castells de Sió, amb un Centre d’Investigació que es pot visitar a Concabella. Un castell que també acull altres mostres com l’Espai Pedrolo, seu de la Fundació i Fons Documental de l’escriptor més prolífic que ha donat la comarca de la Segarra

Castell del Molí de Ratera als Plans de Sió
Castell del Molí de Ratera als Plans de Sió | Viquipèdia

Un passeig per Guissona 

El nucli antic de Guissona, l’antiga ciutat romana de Iesso, ja és de per si tota una passejada històrica. El mercat romà que se celebra cada estiu als carrers de la vila és una porta d’entrada a la Guissona arqueològica que continuem amb el Parc Arqueològic de dues hectàrees en procés d’excavació constant per descobrir com era la ciutat fa dos mil anys. Ho complementa el Museu i Centre d’Interpretació Eduard Camps i Cava, un equipament únic a les terres de Ponent. 

Podem continuar  resseguint el traçat urbanístic patrimonial, de la plaça de Capdevila i baixant fins a la plaça Major, pel carrer del Gueto, que ens recorda la presència d’un call jueu a l’edat mitjana. A través de les muralles i el Portal de L’Àngel accedim al nucli de la vila medieval que desemboca a l’Església neoclàssica de Santa Maria. 

Altres espais d’interès 

A banda dels nuclis de Cervera i Guissona, la Segarra ofereix altres punts d’interès que val la pena descobrir, com ara l’espai d’Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós i la Bassa de Palouet, ecosistemes molt ben conservats on observar aus aquàtiques, així com els Aiguamolls de Granollers de Segarra

Antic forn de pa de Torà
Antic forn de pa de Torà | Viquipèdia

També pot ser interessant una visita a la col·lecció d’exvots del Santuari de Sant Ramon o el curiós Museu del Pa de Torà, on gaudir, en un antic forn del poble, d’una sèrie de peces i eines d’elaboració artesanal del pa, que en aquesta terra de cereals és tot un art secular.